Bandenspanning controleren

Hoe weet ik of mijn banden op spanning zijn?

Wanneer de bandenspanning echt te laag is, dan merk je dit vaak vanzelf. Het weggedrag van je auto is anders en de auto zal zwaarder sturen. Meestal merk je niet dat je banden niet de juiste spanning hebben. Daarom is het slim om de bandenspanning 1 keer per maand te (laten) controleren.

Wat is de juiste spanning van mijn banden?

In het instructieboekje van de auto staat wat de beste spanning voor je banden is. Vaak is dit 2,5 bar. Soms staat het ook in het tankklepje of de deurpost.

 

bandenspanning

Kan ik ook banden controleren als ik net heb gereden?

Wanneerje niet meer dan 3 kilometer hebt gereden kun je gewoon je bandenspanning controleren. Wanneer je minder dan 3 kilometer hebt gereden zijn je banden nog koud en kun je ze het beste meten. Warme banden moet je met 0,3 bar minder oppompen.

  • Vergeet niet je reservewiel ook op spanning te brengen.

Wat zijn de gevolgen van een te lage bandenspanning op het brandstofverbruik?

  • Een bandenspanning die 0,2 bar te laag is, geeft 1% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur van de band met 10%.
  • Een bandenspanning die 0,4 bar te laag is, geeft 2% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur van de band met 25%.
  • Een bandenspanning die 0,6 bar te laag is, geeft 4% meer brandstofverbruik en verkort de levensduur van de band met 45%